Aktier

En aktie är en ägarandel i ett företag. Du tjänar pengar på två sätt när du äger aktier. När du är aktieägare i ett företag har du rätt att ta del av företagets vinst och när företaget går bra delar det ut en del av vinsten till dig efter året. Du tjänar också pengar på din aktie när priset på din aktie stiger beroende på om det går bra för företaget. På sikt ökar värdet av aktien och din aktie blir värd mer. Du går inte med vinst förrän du säljer aktien till ett dyrare pris än du köpt den.

Med aktier kommer risk. Om det inte går bra för företaget så förlorar din akte pris och du får mindre utdelning. För att minimera risken så sprider du ut risken på många bolag. Det vill säga att du köper mindre andelar i fler företag. Om du då förlorar pengar så förlorar du inte lika mycket.

Det är vanligast att du köper aktier av en aktieägare eftersom att ett bolag endast ger ut nya aktier när de behöver få in pengar. Aktieägare säljer sina aktier på börsen, de lägger upp en order om att sälja. Där anger de hur många aktier de vill sälja och priset de är villig att sälja dem för.

Om du vill köpa en aktie av en annan aktieägare så lägger du först en order. I ordern anger du hur många aktier du vill köpa och till vilket pris. Priset beror på hur aktiekursen ligger. När du köper aktier så måste du också betala courtage, beroende på vilken nätmäklare du använder varierar detta. Courtaget kan t.ex vara så lågt som 0 kr på dina första 50 000 kr investerade.

Courtaget är den avgift din nätmäklare tar för att utföra dina transaktioner. Beroende på om du vill månadsspara i aktier med mindre summor varje månad eller med investera större summor så är det smart att tänka på hur mycket courtage du ska betala. Om du endast investerar mindre summor så kommer courtaget att ‘’äta upp’’ större delen av dina vinster.

Det är viktigt att du hittar en aktie som du vill investera i. Det måste vara en aktie som du är intresserad i och som du kommer att kunna följa. Du vill analysera aktien före investering, läs gärna av andra experter och analytiker och lär dig av dem, följ nyheterna och fundera över vilka bolag du tror kommer öka, sedan investerar du när du känner dig säker. Det kan vara smart att investera mindre summor till en början för att bli van och sedan gå vidare till att investera större summor. Sedan när du har investerat, då är det bara att vänta.

För att gå med störst vinst så måste du sälja din aktie när den står som högst. Därför kräver det att du följer aktiekurserna. För att minimera din förlust om din aktie går väldigt dåligt så kan det vara smart att sätta upp en s.k Stop Loss, vilket gör exakt det den betyder, stoppar förlusten. En Stop Loss köper eller säljer dina aktier vid ett visst triggervärde, alltså så kanske du har valt att sälja när aktiekursen sjunkit under 100 kr.

Du ska självklart inte alltid förlita dig på en Stop Loss men dem kan vara smarta att veta om.

När du väl har sparat ett tag och kanske ditt kapital har växt väldigt mycket, då kan det vara frestande att ta ut pengarna för att införskaffa dig något, t.ex en bil eller använda som kontantinsats för en bostad. Men extremt viktig är att du aldrig tar ut för mycket, utan att alltid ha pengar investerade. Desto mer pengar du har investerade desto mer kan du tjäna.

Annars om du tar ut alla dina pengar för att köpa en ny bil(som tappar värde väldigt fort), och du inte längre har några pengar investerade, så måste du börja om från början och det blir verkligen ett stort kliv bakåt.