Räkningar

Hur betalar jag räkningar?

Räkningar kan betalas på flera olika sätt. Du kan betala dina räkningar via internetbank, e-faktura, faktura, autogiro, på bankkontor, betaltjänst.

De vanligaste sätten att betala räkningar är via internetbank, autogiro och fakturabetalningar.

Internetbank

Internetbanken är ett enkelt sätt att betala in dina räkningar. Det ger dig en överblick på dina kommande och redan genomförda betalningar. Internetbanken har fördelar som: att det blir mindre papper, den är oberoende av din banks öppettider, betalningarna kan ändras innan inbetalningsdatum samt att du får en bra överblick.

Om du är intresserad av att teckna internetbank så ska du gå till din bank och få hjälp att ansluta ditt konto till en internetbanktjänst. För att göra detta krävs det att du har med dig identifikation.

Du får då en personlig kod som du använder för att logga in med. På internetbanken kan du nu betala dina räkningar från en dator. På räkningarna finns nummer till ett bankgirokonto eller ett plusgirokonto. Du skriver själv in vilket kontonummer som du betalar till.

Internetbank kostar ca 200kr/år för vuxen att teckna och betalas varje kvartal. Men för dig som student med CSN-insättning och som studerar på högskola eller universitet så kostar det ingenting.

E-faktura är en tjänst som ingår i internetbanken. Du får då alla dina räkningar samlade i internetbanken. Det är ett enkel och snabbt betalningssätt eftersom att alla uppgifter redan är ifyllda. Allt du behöver göra är att välja konto och godkänna dem.

Att bevaka dina fakturor är enkelt då du kan välja att får aviseringar via e-post eller sms så fort en ny faktura inkommer.

 

Autogiro

Autogiro är ett bra och lätt sätt att betala sina återkommande räkningar på. Några återkommande räkningar kan vara t.ex hyra, telefonräkning, tv- licens, internet och försäkringar. Du tecknar autogiro genom att kontakta önskad betalningsmottagare och meddela att du vill teckna ett autogiromedgivande. Du kan även kontakta eller gå till din bank för att få hjälp att teckna autogiro. Med autogiro så dras pengarna automatiskt och direkt och på rätt dag, vilket är förfallodagen.

Det kostar ingenting att teckna autogiro.

 

Faktura

Faktura kan vara ett fysiskt papper, eller så kommer det som en e-faktura. Den fysiska fakturan får du hem i ett kuvert i brevlådan. En e-faktura får du istället via din internetbank.

När du väl har fått din faktura kan det vara dags att betala den. Du kan välja att betala den direkt eller att betala fakturan vid förfallodatum.

 

Den fysiska fakturan är den mest kostsamma och icke miljövänliga, då det t.ex kostar företaget att skicka dig en faktura samt att det kostar dem papper och bläck att trycka din faktura.

Då det postbilen måste köra ut med fakturan till din adress.

Hur betalar jag en faktura?

Så hur betalar man nu en faktura som man har fått i brevlådan?

På en faktura står det mycket information. Bl.a belopp, OCR-nummer, plusgiro/bankgiro m.m.

Det kan vara svårt att veta vad allt på fakturan betyder, men med en bättre förståelse så blir det också lättare att betala fakturan.

Viktigt att veta betydelsen av:

Förfallodag – är det datum pengarna måste senast finnas hos mottagaren. Det kan ta upp till 3 dagar för pengarna att ta sig dit.

Belopp – är det de antal kronor du ska betala.

Plusgiro/Bankgiro-nummer – är det kontonummer som mottagaren har.

Betalningsmottagare – är namnet på den som mottager.

OCR-nummer –  är det nummer som står längst ner på fakturan, det visar mottagaren att det är du som betalat.

Fakturanummer – är ett speciellt nummer som endast står på din faktura.

Du kan betala din faktura på olika sätt, via autogiro eller internetbank, det väljer du själv.

Det kan vara skönt att betala räkningar på en helgdag t.ex söndagar. Via internetbanken kan du betala dina räkningar hemifrån. Då loggar du in på din internetbanktjänst. Du väljer sedan vilket konto du vill att pengarna ska dras ifrån. Sedan väljer du det konto som pengarna ska överföras till. Finns inte detta så skriver du upp det plusgiro eller bankgironummer som finns på fakturan. Skriv sedan in beloppet/summan som står på fakturan. Du kan sedan välja ett överföringsdatum då du vill att pengarna ska dras, väljer du inget, kommer pengarna att dras direkt. Det är viktigt att fortfarande tänka på att det kan ta upp till 3 dagar för pengarna att komma till mottagaren. Sedan ska du skriva ett meddelande, där fyller du i fakturanumret eller OCR-numret. Detta är viktigt därför då vet mottagaren att det är du som har skickat pengarna.