Den dagen man bestämmer sig för att flytta hemifrån tänker dom flesta på hur skönt det kommer vara.  Ja, det finns en sanning i det men det som alla ungdomar och unga vuxna  inte vet är hur mycket ekonomisk tänkande man behöver för att klara av det.

När man flyttar hemifrån har de flesta ett jobb där man får lön.  Med lönen ska man betala sin hyra, räkningar, mat och mycket annat. Du ska klara dig på egen hand och kan inte längre gå till föräldrarna och gnälla om pengar. Du måste prioritera dina pengar och lära dig hur man ska spendera dom på smartast sätt.

Du kanske tycker detta låter jobbigt och kanske redan nu funderar på om du verkligen kommer klara av det.  Men det är inte så svårt som det låter, det ända du behöver är kunskap om pengar och hur man ska tänka gällande pengar.

En metod du kan använda dig utav när du ska spendera dina pengar och veta vad du har råd med är en budget. Budget är ett hjälpmedel som du använder dig utav när du ska planera och fördela din inkomst.  En buffert är också ett hjälpmedel där du sparar pengar för oväntade utgifter som när något går sönder, en oväntad räkning och mycket annat.

Att ta hjälp av kunniga i din närhet kan vara en stor hjälp. Man kan såklart söka efter svar och råd på internet, men det kan vara skönt att lyssna på en person som förklarar för en också. Innan du ska köpa något eller göra något annat i sammanhang med dina pengar så ska du tänka på konsekvenser och följder för ditt val. Tänk ett steg längre innan du gör något och tänk om det är det rätta valet i nutid och även framtid.

Fördelar med budget: en bra sak med en bRelaterad bildudget är att man vet hur man ska fördela sin inkomst. Man kan även lära sig av sin budget och ändra den efter tiden eftersom om det är en privatperson som har en budget är den rörlig och inte fast. Om det har gått dåligt en månad kan man alltid gå tillbaka i sin budget och se vad som gick fel och sen förbättra sig månaden efter. På det sättet får man en bra överblick för sin ekonomi och hjälp hur man spenderar sina pengar. Budget är också bra för att uppfylla mål, man känner sig stolt och bra om man klarar sin eftertänka budget eftersom då har kunnat röra sig med den inkomsten och fördelningarna som man gissade på.

Nackdelar med budget: den stora risken om man har en budget är att budgeten är mest baserade på sina egna gissningar, man kan inte veta helt säkert att det kommer hålla vad man tror. Vissa kan bli lite “för hård” med sin budget och i vissa fall när man egentligen behöver ändra den för man ska resa eller något annat så kan det kännas som att man sviker sig själv genom att inte följa budgeten. Budgeten tar även tid och göra och för vissa är det väldigt ansträngande och därför finns det dom som väljer bort att göra en budget för man inte vill lägga ner den tiden.

Ekonomiska tips

  • göra en budget: en budget ett hjälpmedel som du använder för att ha kontroll på dina framtida uppgifter.
  • göra en buffert: ett sparande som man använder vid oförutsedda utgifter och händelser.
  • ta hjälp av kunniga i din närhet: fråga dina föräldrar eller någon kompis eller en eventuell rådgivare när du behöver hjälp ekonomiskt.
  • pröva dig fram: testa olika möjligheter tills du hittar just ditt bästa sätt att tänka gällande pengar och spara.
  • tänka ett steg längre: tänk på konsekvenser och följder när du gör något med dina pengar.

http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/buffert-steg-for-steg/http://www.konsumenternas.se/pension/pensionens-olika-delar/om-eget-pensionssparandehttp://aktiekunskap.nu/https://www.svd.se/