Försäkringsguiden

En försäkring är ett slags skydd mot oförutsedda händelser. Med en försäkring har man möjlighet att få ut ersättning om olyckan är framme.
Om man har tur så råkar man aldrig ut för något, vilket innebär att man aldrig behöver ansöka om att få ut pengar från försäkringen, men det är bra att ha ifall att. Dock finns det nödvändiga och mindre nödvändiga försäkringar, så därför tänkte jag ta tillfället i akt och klara upp den röran som många upplever kring försäkringar.

 

(O)Nödvändiga försäkringar

Det finns vissa försäkringar som är ytterst nödvändiga, såna som är bra att ha och såna som är onödiga (oftast att en annan försäkring som täcker något som redan är försäkrat).

De absolut nödvändigaste försäkringarna är hemförsäkring, bostadsförsäkring, barnförsäkring och trafikförsäkring.

Hemförsäkringen ger ersättning vid brand, vattenskada, stöld och skadegörelse. Bostadsförsäkring är oftast ett tillägg till hemförsäkring eftersom att bostadsrättsägare ansvar för ytskikt av golv, väggar och tak plus badrums- och köksinredning. Vid exempelvis en brand så kan man därför drabbas hårt utan den här försäkringen.

Barnförsäkring är viktigt för att kunna garantera ersättning ifall barnet senare skulle drabbas av en sjukdom eller av andra anledningar inte kan komma ut i arbetslivet. Det är viktigt att teckna redan som spädbarn för att annars kan det uppstå komplikationer med ersättningen.

Bra-att-ha-försäkringar

Försäkringar som kan vara bra att ha innefattar sådana som är bra men inte nödvändiga att ha. De kan vara sjuk- och olycksfallsförsäkring, livförsäkring, inkomstförsäkring och allriskförsäkring (kallas även otursförsäkring). Att tänka på gällande dessa försäkringar är att de inte är absolut nödvändiga men kan vara otroligt bra att ha i enskilda fall. Sjuk- och olycksfallsförsäkringen kan exempelvis vara bra att ha ifall man deltar i riskfyllda aktiviteter såsom bergsklättring eller kontaktsporter eller om man har någon kronisk sjukdom men mindre nödvändig om man aldrig är sjuk och ens främsta intressen inte är särskilt riskfyllda. Livförsäkring kan vara otroligt viktigt ifall man har stora bolån och vid en eventuell död skulle ens familj ha råd att bo kvar utan livförsäkringen. Men om man har betalat av alla sina lån och känner att man inte tror att man kommer dö inom kort så kan det vara mindre nödvändigt. Det samma gäller inkomstförsäkring som komplement för eventuell a-kassa och allriskförsäkring om man är klantig och ofta har sönder saker i hemmet. Dock så kan man ha dessa försäkringar ändå som en säkerhet även fast man inte är i riskzonen till någon av dem.

Överförsäkrad?

Att vara överförsäkrad (även känt som dubbelförsäkring) innebär att man har två eller fler försäkringar som täcker samma sak. Då kanske man tänker att man får mer pengar i ersättning men så är inte fallet. Man kan alltså bara få ut ett ersättningsbelopp även om man har fler än en försäkring för just den händelsen. Därför är det viktigt att man kollar vilka försäkringar man har och vad de täcker innan man skaffar nya försäkringar. Exempelvis så brukar elektronikkedjor ofta erbjuda försäkring på deras produkter vid lite större köp som tv och hushållsapparater, men den försäkringen kan i många fall vara onödig eftersom det i många fall täcks av hemförsäkringen. Detta skulle leda till en onödig kostnad och det vill man såklart inte ha.

 

Källor:http://www.hemtrevligt.se/icakuriren/artiklar/test-rad/20140823/forsakringsguide-ratt-skydd-kan-gora-skillnad/, http://www.konsumenternas.se/forsakring/olika-forsakringar/om-barnforsakringar/valja-ratt, https://www.svd.se/se-upp-for-overforsakring