När du har kommit upp i den åldern när man har börjat jobba och ska bo själv osv är pension ett sparande som dem flesta inte tycker är så viktigt och det är enkelt att glömma bort hur viktigt det egentligen är. Man ska betala sina räkningar, mat och andra behövliga saker.

Men pensionssparande är ett sparande som är bra att börja i tid med för att säkra din framtid när du ska gå i pension. Det kan vara lätt att glömma bort pensionssparandet eftersom det just då känns som att det är så långt bort. Men du måste tänka på at du en dag kommer gå i pension eftersom alla åldras och tillslut inte kan jobba.

Det finns olika sätt att pensionsspara, dem vanligaste sätten är

Allmän pension– det fungerar så att varje gång du betalar din skatt med din lön så läggs det undan en del av din lön till din allmänna pension som pensionsmyndigheten sköter. En bra sak med allmän pension är att all din inkomst räknad med. Om du inte jobbar en period och då inte får din vanliga lön och kanske är sjukskriven eller föräldraledig osv så får du ändå en summa pengar (inkomst) och dem pengarna räknas med i din allmänna pension.  När du har jobbat klart och det är dags att gå i pension så kommer du få din pension och det kommer motsvara ungefär hälften av din lön som du hade innan.

Tjänstepension–  det fungerar så att varje gång arbetsgivaren ska betala din (arbetstagaren) lön så betalar arbetsgivaren tjänstepensionen. Den typen av pension är väldigt vanlig i Sverige eftersom man själv inte då behöver tänka på att spara varje månad. Det känns enkelt och säkert att låta sin arbetsgivare göra det, men du får själv bestämma hur pengarna ska fördelas.

Privat pensionssparande– När man har ett privat pensionssparande kan man välja göra det på olika sätt. Dom flesta som väljer denna typ av sparande är dom som vill få ut hela sin lön i sin pension. Man kan välja alternativ som att spara i ett investeringssparkonto som även har bra skattevillkor. Man kan även spara i en kapitalförsäkring som betyder att man sparar i fonder eller aktier.

Det finns självklart många andra sätt att pensionsspara och det är viktigt att du hittar ditt bästa sett som känns bra för just dig. Och börja spara så fort du kan och skjut inte upp det, för din pension är mycket viktigare än vad man kanske tror.

http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/buffert-steg-for-steg/

http://www.konsumenternas.se/pension/pensionens-olika-delar/om-eget-pensionssparandehttp://aktiekunskap.nu/

https://www.svd.se/