När man ska klara sig själv är det mycket man måste tänka på och ha ansvar över. Sitt tidigare liv när man var beroende av sina föräldrar måste man komma över och just därför är det tyvärr många som tar lån för att kunna ligga kvar på sin tidigare livsstil. Man vill kunna köpa vad man vill ha och man orkar inte spara till det, därför tar man lån för det ska gå fortare och tyvärr är kredit och sms lån enkelt att göra och därför blir det en fälla för många unga människor. Det kan vara enkelt att tänka att man ska betala tillbaka lånet och räntan direkt och att det inte kommer bli något problem. Men pågrund av att man inte tänker på följderna är det enkelt att man hamnar fel, man skjuter upp räkningarna och struntar i dem. Man har helt enkelt inte pengar till att både betala av lånen och alla räkningar eftersom man har prioriterat pengarna fel. Det behövs bara en obetald räkning på några få kronor så kan du får flera kallelser, sen hamnar du till inkasso åt slutligen Kronofogden. När man har hamnat i kronofogden kommer det många konsekvenser som att det nästan blir omöjligt att skaffa abonnemang, ta lån och skaffa bostad och det blir svårare att skaffa jobb.

För att undvika ekonomiska problem ska man alltid tänka på konsekvenserna av sina handlingar. Om du vill köpa en ny soffa eller en resa så ska du veta säkert att du har råd innan du spenderar pengar på det. Det är bättre att vänta några månader och lägga undan pengar istället för att ta ett lån, det bli bara dyrare då eftersom lånet kostar pengar, pengar som man i detta fall troligtvis inte har

Om man vill leva “lyxlivet” och kunna gå ut på krogen, restauranger, resa, köpa inredning, kläder och mycket annat måste du tänka noga på hur du ska göra för att kunna ha denna livsstil.

  • när du ska handla mat är det smart att storhandla en gång i veckan. På det sättet slösar man inte lika mycket pengar på småköp eftersom du då har handlat för en hel vecka och då inte behöver köpa mer mat. Man ska även minska på små köpen, som oftast blir väldigt dyrt i längden. Tänk också på att köpa mat efter säsong för att få ett bättre pris och även miljövänligare.
  • när du ska gå på restaurang är det smart att gå på dem som inte är extremt dyra, försök att gå på restauranger där priset är lagomt för din budget. Sen finns det många restauranger som har erbjudanden som är bra att använda för att få ett billigare restaurangbesök. Men det bästa är att stanna hemma och laga en god middag och få det mycket billigare, men sen är det inte fel att unna sig ibland.
  • när du vill ut och resa finns det många sätt att resa för en mindre summa pengar. Om man bokar i sista minuten eller en längre tid i förtid så kan du få tag på biljetter eller hotell för bra pris. Tänk också på att man inte måste resa när det är den populäraste årstiden på året eftersom det då är dyrast. Sen måste man inte bo på hotell, man kan bo på vandrarhem eller hyra en lägenhet utomlands och bo med andra så man kan dela på kostnaden. Det finns alltså många olika sätt att få en resa billigare och du kan ändå få din semester som du har längtat efter.
  • när dina räkningar kommer hem till dig är det bra att få en rutin i att betala dom. Bestäm en dag du sätter dig och betalar dina räkningar så du inte glömmer dom. Det bästa är att försöka betala dom så fort du får dom för då är det minst chans att du glömmer och inte har pengar kvar. Om du får lön ett långt tag innan du ska betala räkningar är det smart att lägga undan pengar direkt för att kunna betala räkningarna sedan.

http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/buffert-steg-for-steg/http://www.konsumenternas.se/pension/pensionens-olika-delar/om-eget-pensionssparandehttp://aktiekunskap.nu/https://www.svd.se/