Den dagen man bestämmer sig för att flytta hemifrån tänker dom flesta på hur skönt det kommer vara. Ja, det finns en sanning i det men det som alla ungdomar inte vet är hur mycket ekonomisk tänkande man behöver för att klara av det.

När man flyttar hemifrån har de flesta ett jobb där man får lön. Med lönen ska man betala sin hyra, räkningar, mat och mycket annat. Du ska klara dig på egen hand och kan inte längre gå till föräldrarna och gnälla om pengar. Du måste prioritera dina pengar och lära dig hur man ska spendera dom på smartast sätt.

Du kanske tycker detta låter jobbigt och kanske redan nu funderar på om du verkligen kommer klara av det. Men det är inte så svårt som det låter, det ända du behöver är kunskap om pengar och hur man ska tänka gällande pengar.

En metod du kan använda dig utav när du ska spendera dina pengar och veta vad du har råd med är en budget. En buffert är också ett hjälpmedel där du sparar pengar för oväntade utgifter, något kan gå sönder, en oväntad räkning och mycket annat.

Att ta hjälp av kunniga i din närhet kan vara en stor hjälp. Man kan såklart söka efter svar och råd på internet, men det kan vara skönt att lyssna på en person som förklarar för en också. Innan du ska köpa något eller göra något annat i sammanhang med dina pengar så ska du tänka på konsekvenser och följder för ditt val. Tänk ett steg längre innan du gör något och tänk om det är det rätta valet i nutid och även framtid.

Ekonomiska tips

  • göra en budget: en budget ett hjälpmedel som du använder för att ha kontroll på dina framtida uppgifter.
  • göra en buffert: ett sparande som man använder vid oförutsedda utgifter och händelser.
  • ta hjälp av kunniga i din närhet: fråga dina föräldrar eller någon kompis eller en eventuell rådgivare när du behöver hjälp ekonomiskt.
  • pröva dig fram: testa olika möjligheter tills du hittar just ditt bästa sätt att tänka gällande pengar och spara.
  • tänka ett steg längre: tänk på konsekvenser och följder när du gör något med dina pengar.