Den ultimata guiden för utlandsstudier

Bildresultat för studying abroad

Funderar du på att studera utomlands? Då har du hittat helt rätt. Utlandsstudier är inte bara ett minne för livet utan även ett bra sätt att knyta internationella kontakter som kan vara bra i karriären.

Tre sätt att komma iväg.

Om du har bestämt dig för att studera på ett universitet/högskola utomlands så har du huvudsakligen tre möjligheter:

 • Åka på de utbytesprogram och platser som erbjuds genom din högskola/universitet i Sverige.
 • Ordna en plats på egen hand.
 • Vända dig till någon av de förmedlingar som förmedlar studieplatser utomlands.

Nu tänker jag kort genomgå för- och nackdelar med de olika alternativen samt hur du ska gå tillväga för att du ska välja det alternativ som passar dig

.File:VWKombi@theBeach(byCarolineGutman).jpg

Genom ditt universitet/högskola

Om du studerar eller planerar att studera på ett svenskt universitet/högskola så finns det flera sätt att finansiera dina studier genom olika utbytesprogram. Erasmus heter det största utbytesprogrammet i Europa och de erbjuder stipendier för studier såväl som praktik. Programmet finansieras av den Europeiska kommissionen och tillåter dig att studera 3-12 månader på ett annat europeiskt universitet. Stipendiets storlek varierar mellan 200 till 500 euro per månad och dessutom slipper du betala eventuell terminsavgift. För att söka Erasmus stipendier så måste du studerat minst 1 år på ett inhemskt universitet och studieperioden utomlands räknas som 1 års studier, under förutsättning att man har klarat av sina studier.

Andra stipendier du kan söka är Nordplus för nordiska och baltiska utbyten. ASEM-DUO Fellowship Programme för att studera i Asien. Linnaeus-Palme ifall du vill studera i ett utvecklingsland. Och Minor Field Studies (MFS) för mindre fältstudier.

Fördelar och nackdelar med utbytesprogram

Fördelar:

 • Du behöver inte betala terminsavgift
 • Du får hjälp med ansökan och praktiska detaljer inför och under din tid som student utomlands.
 • Det räknas som ett år i din utbildning, alltså behöver du inte läsa om ämnena.

Nackdelar:

 • Du kan inte välja fritt vad och var  du ska studera och hur länge du ska  vara borta.
 • Antalet utbytesplatser är begränsat, det kan vara svårt att få plats på populära program och länder.

På egen hand

Du som inte vill eller inte kan söka ett utbytesprogram kan alltid fixa en plats på egen hand och åka som en kallad “free mover”. Dock måste du då skaffa all information själv och sköta all kontakt med både universitet och myndigheter. Som “free mover” söker du utbildningar till samma villkor som de inhemska studenterna. Grundkravet brukar vara att du är behörig att studera på högskolenivå här i Sverige, men i övrigt gäller olika krav för olika utbildningar och olika länder. Exempel på vad som kan krävas är inträdesprov, speciella kunskapstester, Personligt brev där du motiverar varför du bör bli antagen.

Fördelar och nackdelar med att åka på egen hand

Fördelar:

 • Du kan själv bestämma exakt vad, var och hur länge du ska studera. (Såvida du blir antagen).
 • Du kan själv välja om du vill läsa hela eller en del av utbildningen utomlands.

Nackdelar:

 • Du får lägga ner en hel del tid och arbete på research och ansökan.
 • Det brukar bli dyrare än att åka som bara en utbytesstudent eftersom du själv måste betala terminsavgift samt fixa boende.

Via förmedling

Vill du kunna ha mer frihet i val av skola och utbildning men ändå inte ordna allt själv som en “free mover”? Då kan det vara en bra idé att ta kontakt med ett förmedlingsföretag. Ett förmedlingsföretag hjälper dig hitta en utbildning som passar dig från de universitet och högskolor förmedlingen representerar. De bidrar med expertis och stöd vid ansökningsprocessen och är länken mellan dig och skolan när det gäller frågor om t ex antagning och kurser. De hjälper dig även med praktiska detaljer som att boka resa, ordna visum och boende.

Fördelar och nackdelar med förmedling

Fördelar:

 • Du får hjälp med allt från ansökan till att ordna boende.
 • Det blir billigare att åka via en förmedling eftersom förmedlingarna brukar ha speciella avtal med t.ex. universitet och flygbolag som ger rabatt.

Nackdelar:

 • Urvalet är ganska begränsat, både vad gäller  länder och universitet (USA, Australien, Nya Zeeland och Kanada är vanligast).

Källor: http://www.studera.nu/studera-utomlands/studera-utomlands/, https://www.studentum.se/utlandsstudier, https://www.blueberry.nu, http://www.studera.nu/studera-utomlands/utbytesprogram/erasmus/